pavlograd.info 22.01.2019 14:13

22 січня вся країна згадує визначні події 1919-го. Рівно сто років пройшло з дня проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Свято сторіччя Соборності у Павлограді традиційно розпочалося з церемонії покладання квітів на Алеї Слави. На офіційну церемонію відзначення історичної дати сьогодні прийшли небайдужі містяни, представники силових структур, активісти, духовенство, поліцейські, міська влада.

«Соборність – це неподільне ціле з усіх українських земель, які колись належали до різних імперій, а тепер – об’єднані в незалежну європейську українську державу. Соборність не лише спільна територія. А й духовна єдність, спільні ідеали, устремління. Це велика міцна родина всіх громадян України», – сказав міський голова під час церемонії.

Саме у 1919 році століттями розірваний український народ визволився з неволі – Наддніпрянщина вийшла з Російської, а Західна Україна – з Австро-Угорської імперії та возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.