pavlograd.info 14.11.2018 13:03

Лідер Радикальної партії вимагає від влади не тримати у заручниках 1 млн українців

Один мільйон українців опинилися у заручниках морозів та безвідповідальних політиків. Про це в екстреному зверненні до президента і прем'єра заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Політик вимагає від влади припинити газову війну проти власних громадян і дати українцям тепло, повідомляє прес-служба РПЛ.

«Мільйон українців зараз переживають надзвичайну ситуацію через відсутність тепла у власних оселях. Всі ми бачимо, що відбувається в Кривому Розі. Я сьогодні в Запоріжжі, але моє серце із жителями Кривого Рогу, Павлограду, Сміли, Херсона, Шепетівки, Камянського, Золотого. Ці люди сьогодні без опалення, бо влада розказує, що вона ні за що не відповідає. Уночі морози до -5, діти при холодних батареях, люди гріються під трьома ковдрами, тепла немає, газу немає», – із таких слів Олег Ляшко розпочав своє термінове звернення до уряду та президента Петра Порошенка.

Впродовж останніх тижнів Ляшко вимагав від влади дати тепло жителям Павлограда та десятків інших міст по всій Україні. Загальний борг теплокомуненерго за газ перед державним постачальником НАК «Нафтогаз» складає астрономічні 23,7 млрд грн. Тому опалювальний сезон розпочався далеко не скрізь.

«Космічні ціни на газ призводять до того, що в місцевому бюджеті немає грошей заплатити за тепло. Молоді люди, діти, старенькі, чоловіки і жінки замерзають – а всім байдуже! Я звертаюсь до Порошенка і Гройсмана: негайно включіть людям газ, дайте тепло в квартири! Мільйон людей не можуть бути заручниками вашого непрофесіоналізму, безвідповідальності, нечесності і аморальності. Коли у вас теплі батареї у президентських та прем’єрських кабінетах – люди не можуть мерзнути. Відключіть у себе батареї, дайте тепло людям у житла, дитячі садки, школи, лікарні і тільки потім включіть у себе!» – заявив Олег Ляшко.

Політик зауважив, що загальна сума прострочених боргів за спожитий газ у Кривому Розі, Кам'янському, Павлограді, Смілі, Шепетовці та Херсоні менша від премій, які виписали собі керівники держмонополіста НАК «Нафтогаз». «Ці 45 млн долл премій, які отримали посадовці «Нафтогазу», значно більші, ніж борги всіх цих міст разом узятих. Премії вони вивели на свої рахунки – хто в Америку, хто в Ліхтенштейн. Поверніть ці премії у державний бюджет, заплатіть борги і дайте людям тепло, щоб вони не мерзли на морозі!» – закликав керівництво держави Олег Ляшко.

Серед інших вимог політика до влади – скасування рішення уряду про чергове підвищення тарифів на газ з 1 листопада, а також запровадження мораторію на подальше зростання вартості газу. Такі ініціативи містяться у проекті постанови Верховної Ради, яку Олег Ляшко днями вніс на розгляд парламенту. Його вже підтримали шість лідерів депутатських фракцій та груп. Після багатотисячної акції протесту у Києві 31 жовтня цей документ став наступним кроком Олега Ляшка у боротьбі із високими тарифами.

Народний депутат переконаний: чиновники, які не можуть вирішити проблеми людей, не повинні обіймати свої посади. «Якщо, не дай Бог, хтось помре від холоду, це буде на вашій совісті і відповідальності. Або ви дасте українцям тепло, або ідіть геть. Задовбали!» – підсумував Олег Ляшко.