pavlograd.info 06.01.2018 02:02

У Петропавлівці суд покарав двох тернівчан, визнавши їх винними у скоєнні пограбування. Щоправда, обвинувальний акт слідчі складали за фактом розбійного нападу. Про це йдеться у вироку районного суду від 19 грудня 2017 року.

Як свідчать матеріали розгляду справи, на лаву підсудних потрапили два чоловіки, мешканці Тернівки. Один із них вже притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжку, завдання тяжких тілесних ушкоджень, викрадення автотранспорту. Відомо, що на момент вироку молодики не мали роботи і не були одружені.

За версією слідства, по обіді 13 вересня 2017 року спільники завітали до квартири одного з мешканців райцентру. Господареві молодики назвалися працівниками газової служби і попросили доступу до газової плити – мовляв, необхідно перевірити її справність. Коли чоловік дозволив гостям зайти, вони почали йому погрожувати, вимагаючи грошей і цінних речей. За даними поліції, спільники обшукали квартиру, але коштів не знайшли, тому забрали у господаря телевізор вартістю близько 8 тис. грн.

Поліція і прокуратура інкримінували тернівчанам скоєння злочину, передбаченого ч.3 ст. 187 КК України («Розбій, вчинений за попередньою змовою і поєднаний із проникненням у житло»). Крім того, одного з імовірних злочинців слідство обвинувачувало ще й у незаконному поводженні з боєприпасами. Згідно з обвинувальним актом, 11 вересня правоохоронці вилучили у мешканця Тернівки, котрий мав кримінальне минуле, 55 патронів калібром 7,62 мм зразка 1943 року, придатними для стрільби з вогнепальної зброї.

Під час судового засідання злочинець-рецидивіст визнав свою провину в скоєнні цього злочину. Що стосується обвинувачень у розбійному нападі на власника квартири, обидва молодики вважали себе винними лише частково. Вони розповіли, що дійсно за допомогою обману зайшли до оселі потерпілого, дійсно із застосуванням погроз розправи вимагали в нього гроші і таки вкрали його телевізор. Але, за твердженнями обвинувачених, вони не погрожували потерпілому ножем, а отже, реально життю господаря нічого не загрожувало.

У свою чергу, потерпілий наполягав, що один із обвинувачених схопив був кухонного ножа і почав ним погрожувати, вимагаючи грошей. За словами чоловіка, коли він сказав, що коштів не має, спільники зачинили його в туалеті й заборонили виходити. Згодом він вийшов – гостей у квартирі вже не було, так само зник і його телевізор.

Суд вивчив надані сторонами процесу докази і дійшов висновку, що слідство і прокуратура не змогли довести провину підсудних у скоєнні саме розбійного нападу. На думку суду, їхні дії слід кваліфікувати за ознаками іншої, більш «м’якшої», статті Кримінального Кодексу України. В підсумку, на своєму засіданні 19 грудня 2017 року Петропавлівський районний суд визнав одного із спільників винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України. Суд також визнав обох чоловіків винними у скоєнні пограбування, поєднаного з проникненням у житло (ч. 3 ст. 186 КК України). Рецидивістові суд призначив покарання у вигляді 4-х, а його приятелю – 5-и років позбавлення волі. Обвинувачені і прокуратура ще мають час на оскарження вироку.

Олекса Сурай