pavlograd.info 11.02.2021 01:43

Свет в домах украинцев есть, телевизоры и холодильники исправно работают. Но ситуация с запасами угля на складах ТЭС остается критической, а ежедневное уменьшение запасов угля угрожает стабильной работе энергоблоков ТЭС – все это может спровоцировать возникновение общесистемной аварии в объединенной энергосистеме Украины и тогда мы будем искать с фонарями врагов народа.

Украинским ТЭС не хватает угля, – это факт и признак слабого бестолкового государства. Этот факт подтверждает генеральный директор D.Trading (ООО “Д. Трейдинг” осуществляет оптовую торговлю электроэнергией, природным газом и углем на внутреннем и внешних рынках энергоресурсов) Виталий Бутенко и председатель парламентского комитета по вопросам энергетики и ЖКХ Андрей Герус. Но виновника кризиса придется еще поискать. Хотя, Андрею Гересу все понятно.

Частные компании угольной генерации электроэнергии не выполнили лицензионных условий по минимально необходимым запасам угля на складах ТЭС, и к ним могут применить штрафные санкции.

Об этом на странице Facebook, заявил Андрей Герус:

«Повна зупинка всієї ТЕС це надзвичайна подія, а коли така зупинка відбувається просто від короткого замикання у мережі, то це явно ненормально. У листопаді “на нуль” також сідала Добротвірська ТЕС. Також у листопаді через аварійні зупинки блоків Бурштинської ТЕС Укренерго просило аварійну допомогу в Угорщини. А у лютому через схожі аварійні зупинки блоків Курахівської ТЕС та Запорізької ТЕС брали аварійну допомогу у Білорусі.

Очевидно, така ситуація є ненормальною, а посилює проблему ще і нехватка вугілля на складах ТЕС. Тому давайте розбиратися, чому ж так, невже не було грошей на модернізацію чи проблема у іншому.

Продавати такий товар дійсно складно, бо високий вміст сірки та золи робить таке вугілля неліквідним. Але і тут держава прийшла на допомогу приватній компанії – для цього було введено ряд заходів та преференцій:

  1. Весна 2020р, повне обнулення імпорту е/е (тоді виправдане).
  2. Березень 2020р, введення спец мита 65% на імпорт вугілля марки Г із РФ.
  3. Весна 2020р, зупинка блоків АЕС. І там був подвійний ефект: спочатку простояли влітку, а потім повернулися, щоб спрацювати паливо, і відповідно на ремонт пішли аж в середині осені.
  4. Червень 2020р, рішення про обмеження роботи газомазутних блоків.

Такі 4 рішення обмежували різних учасників ринку, але єдиний, хто отримував вигоду від ВСІХ рішень – це теплова генерація, навіть більше – вугільна теплова генерація. 90% вугілля і 70% ТЕС належало компанії ДТЕК. І у сукупності, на мою думку, цими чотирма рішеннями “перегнули” палку. Вугілля було спалено у турбо-режимі, кеш був отриманий, але нове вугілля не було закуплено. А дотримання на складах мінімальних гарантованих запасів – це одна із умов ліцензійної діяльності. Це правило було встановлено не вчора, а давно, але воно було грубо порушено. А коли учасники ринку грають не по правилах, то це створює проблеми.

У підсумку ми маємо ситуацію, коли за 10 років EBITDA компанії ДТЕК склала 160 млрд грн, але блоки не відремонтовані. Ціна е/е давно європейська, екологічні податки найнижчі у Європі, але постійні звинувачення, що погане регуляторне середовище. Держава за рахунок втрат Енергоатому надала можливість спалити ТЕСам своє вугілля, але у відповідь від компаній ТЕС отримала “сюрприз” у вигляді дефіциту вугілля взимку та грубе порушення умов ліцензійної діяльності. Це важливий урок, який потрібно усім засвоїти, коли думаємо про енергетичну незалежність.

Я не хочу думати, що це якийсь тиск чи шантаж, але знаю, що деякі компанії добиваються нового підвищення тарифів на е/е для населення. Тому публічно заявляю – я проти будь-якого підвищення тарифів на е/е для населення з 1 квітня. Навіть не варто обговорювати таке рішення по суті, головне інше – держава не має права приймати такі рішення, якщо є хоч найменші підозри, що відбувається шантаж”, – написал Андрей Герус.

Запись Некоторые компании добиваются повышения тарифов на электроэнергию для населения с 1 апреля, – заявил Андрей Герус впервые появилась .