pavlograd.info 25.01.2019 14:12

У 2018 році інактивовану та оральну вакцини від поліомієліту отримали 85,6% та 43,6% відповідно. Вакцинували хлопчиків та дівчаток віком від нуля до 14 років. Однак вакцини вистачило не всім. Про це розповіла головлікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Павлограда Олена Дуднікова.

За її словами, нестача вакцин пов’язана з тим, що Міністерство охорони здоров'я не виділяє їх в тій кількості, якої потребує малеча Павлограда.

Так, впродовж 2018 року потреба в інактивованій поліомієлітній вакцині складала 4320 доз, а на Павлоград було виділено лише 2800. Потреба в живій оральній поліомієлітній складала 5500 доз, а виділили – 2400 доз.

Адміністрація Центру «первинки» направляє листи на обласний департамент охорони здоров’я з повідомленням про нестачу вакцин, а ті повинні інформувати МОЗ.

Олена Дуднікова розповіла, що щеплення дає імунітет до хвороби. До того ж, не лише для окремої людини, воно тримає під контролем розповсюдження вірусу в загалом. Щеплення треба робити дітям – тричі до одного року. Потім – у півтора, шість та чотирнадцять років.

На сьогодні медики Павлограда очікують надходження живої оральної поліомієлітної вакцини. Як тільки вони надійдуть в Павлоград, медики запросять на вакцинацію.

Довідка: поліомієліт – гостре інфекційне захворювання. Хвороба може спричинити ураження центральної нервової системи, призвести до паралічу й смерті.