pavlograd.info 06.02.2019 16:34

Днями Центр первинної медико-санітарної допомоги Павлограда уклав договір з Національною службою здоров’я України. Це передбачено медреформою. Відтепер первинка, до структури якої входять 9 сімейних амбулаторій Павлограда, працює за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Це передбачає, що базові аналізи для пацієнтів за направленням лікарів будуть безкоштовними. Замість пацієнтів гроші лікарям платитиме держава.

Про це розповіла директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Павлограда Олена Дуднікова.

«Третій етап медреформи завершився. Ми уклали договір з Нацслужбою здоров’я. Тепер фінансування йде з Києва. Ми вже робимо безкоштовні базові аналізи, але за призначенням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра: загальний аналіз крові, сечі, холестерин, цукор, електрокардіограма та вимірювання тиску. Якщо пацієнт захоче здати ці аналізи без направлення лікаря, то тоді вони будуть платними», – розповіла Олена Дуднікова.

Також Олена Іванівна запевнила, що здаючи аналізи, тепер пацієнтам не потрібно купувати, наприклад, шприц або вату. Гроші за пацієнтів за витратні матеріали заплатить Нацслужба здоров’я.

Відтепер кошти надходитимуть від Нацслужби здоров’я до Центру «первинки» із розрахунку в середньому 370 грн за кожного пацієнта. Таким чином, кількість зароблених лікарем грошей залежатиме від кількості пацієнтів, що підписали з ним декларацію. З цих коштів лікар оплачуватиме заробітну платню собі, медичній сестрі, а також спецзасоби для прийому, аналізи тощо. Фінансування лікарів, які будуть працювати з 1 серпня 2019 року, здійснюватиметься з місцевого бюджету.