pavlograd.info 04.01.2018 16:35

У Петропавлівці районний суд покарав умовним терміном позбавлення волі учня 3 курсу Межівського ПТУ, який обікрав свого опікуна. Хлопець свою провину визнав, а серед причин злочину назвав бажання помститися потерпілому за начебто завдані кривди.

Про це свідчить судовий вирок від 22 грудня 2017 року. Згідно з документом, на лаві підсудних опинився уродженець села Дмитрівка Петропавлівського району, учень профтехучилища. Як встановило слідство, обвинувачений у період часу з 15 по 30 березня 2017 року прийшов увечері до помешкання потерпілого, взяв із відомої йому схованки ключ від оселі, відчинив двері і зайшов усередину. Господаря на той час не було вдома.

Із будинку потерпілого хлопець виніс 2 електропилки і станок для заточки ланцюгового ножа. Після цього обвинувачений дістав зі схованки іншого ключа, пробрався у гараж господаря і вкрав звідти його майно, включаючи електрорубанок, електродрель, металеву і пластмасову каністри, саморобні електричні подовжувачі, 25 гайкових ключів тощо. За оцінками судової експертизи, хлопець завдав власникові майна збиток на загальну суму 6 844 грн.

Під час судового засідання обвинувачений свою провину визнав повністю і підтвердив указані в матеріалах слідства обставини злочину. Хлопець пояснив, що на крадіжку він зважився через скрутне матеріальне становище, а також через бажання помститися чоловікові, який є його опікуном. За словами обвинуваченого, свого часу потерпілий начебто привласнив його гроші, які держава сплачує дітям-сиротам. Хлопець сказав, що він має статус вихованця дитячого будинку сімейного типу. Висловлюючи каяття у скоєному, підсудний пообіцяв влаштуватися на роботу і відшкодувати чоловікові завдані збитки. Справу з крадіжкою суд розглядав без участі потерпілого, який надав відповідну заяву і цивільний позов до обвинуваченого.

На своєму засіданні 22 грудня 2017 року Петропавлівський районний суд визнав учня ПТУ винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України («Крадіжка, поєднана з проникненням у приміщення») і призначив йому покарання у вигляді 3 років позбавлення волі умовно. Суд також зобов’язав хлопця сплатити потерпілому 6840 грн. у якості компенсації завданої матеріальної шкоди. Підсудний ще має час, аби оскаржити цей вердикт.

Олекса Сурай