pavlograd.info 18.11.2018 00:40

Телемедицина – це вже сьогодення сільського лікаря або фельдшера. Сумка-укладка з пересувними діагностичними пристроями і планшетом та мобільний Інтернет – ось і все, що потрібно для цього. На тренінгу у Дніпрі сімейних лікарів навчали новим підходам до надання медичних послуг на селі. Національний освітній проект для сімейних лікарів сільської місцевості стартував по всій Україні, розповів перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман.

«В сільській місцевості Дніпропетровщини зводимо 18 нових амбулаторій. Оснастимо їх необхідним обладнанням і транспортом. Для цього отримали з державного бюджету субвенцію понад 200 млн грн. Аби заохотити сімейних лікарів працювати на селі, зводимо для них соціальне житло. А ще – організовуємо тренінги, на яких вони дізнаються про нові підходи до надання медичних послуг. Тепер Дніпропетровщина долучилася і до Національного проекту «Школа сімейного лікаря», – зазначив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман.

Надання медичної допомоги у сільській місцевості має свої особливості. На відміну від міста, щільність населення невелика, а площа проживання – навпаки. Раніше селяни не завжди мали можливість дістатися до найближчої амбулаторії, аби пройти необхідне обстеження.

«Раніше на селі фактично не існувало первинної ланки медицини. Тепер, завдяки реформі, доступ до якісних медпослуг матимуть навіть мешканці найвіддаленіших населених пунктів. У сімейних лікарів багато запитань, як саме організувати медицину на селі. Проводимо для них заняття, на яких можна навчитися і новим сучасним методикам», – розповів координатор проекту «Школа сімейного лікаря» Євген Прилипко.

Один із сучасних напрямків – телемедицина. Для фельдшерів закуплять сумки-укладки. В ній – медичне електронне обладнання та планшет. Невеличкі електрокардіограф, тонометр, глюкометр, градусник, стетоскоп, ендоскоп. Медик просто на дому у пацієнта зможе провести необхідну діагностику та відразу відправити дані сімейному лікарю чи вузькому фахівцю з обласної або столичної клініки. Ознайомившись із показниками, лікар приймає рішення, що далі робити з пацієнтом – госпіталізувати його чи надати допомогу на місці. Все це – оперативно.

«Телемедицина відкриває величезні можливості і для лікаря, і для пацієнта. Головне – сільські мешканці нарешті зможуть отримати висококваліфіковану допомогу, а отже, якість їхнього життя покращиться», – сказала учасниця, сімейний лікар Широківського центру первинної меддопомоги Анна Шишка.

Тренінг організували Дніпропетровська ОДА та громадська організація «Українська Асоціація Комп’ютерна медицина». До нього долучилися сімейні лікарі із Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей.