pavlograd.info 31.07.2018 00:10

На минулому тижні Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я вніс єдиний офіційний міський пляж Павлограда у перелік місць, не рекомендованих для купання.

Це сталося тому, що, згідно висновкам експертів, 18 липня у воді річки Вовча на центральному пляжі знайшли холерний вібріон V.cholerae Non O1/O139 – бактерію, яка викликає гостру кишкову інфекцію.

Однак, за результатами повторних аналізів (в період з 19 по 26 липня), що проводяться на річкових пляжах в нашому місті та по всій області кожного тижня, вода на центральному пляжі відповідає всім нормативам на мікробне забруднення, ніяких серйозних інфекцій виявлено не було. Про це кореспондентові повідомив завідувач відділу епідеміологічного нагляду по профілактиці інфекційних захворювань Дніпропетровського обласного лабораторного центру МОЗ Денис Кисельов.

«Кожного тижня ми проводимо на річкових пляжах області дослідження якості річкової води за мікробіологічними показниками на відповідність нормативам на мікробне забруднення по індексу ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички). Так, минулого тижня, в період з 19 по 26 липня, на центральному пляжі м. Павлоград відхилення води від нормативів виявлено не було, – розповів Денис Анатолійович. – Кишкову паличку знайшли тижнем раніше, в період з 12 по 19 липня. Це могло статися тому, що на вулиці дуже жарко, вода нагрівається і це дає відповідні умови для виникнення і розмноження таких бактерій. Минулого ж тижня стало холодніше, та й течія у річки Вовча є. Тож бактерія з води зникла. Чи можна або не можна зараз купатися – такі висновки чи подальші рекомендації на місця надають органи місцевої влади або Центр громадського здоров’я МОЗ в м. Київ».

Водночас спеціаліст дав вагомі рекомендації відпочиваючим: «Якщо ви купаєтесь в річці, не ковтайте і не пийте з неї воду, не мийте в річковій воді овочі, фрукти та інші продукти харчування».

Кріста Офенбах