pavlograd.info 15.11.2017 10:40

Мер Павлограда Анатолій Вершина пропонує працювати з мешканцями міста, які заборгували великі суми за опалення, фактично методами коллекторських фірм. Тобто, шляхом психологічного тиску. Принаймі, так оцінили його ідею, яку він озвучив 14 листопада на позачерговій сесії міськради, журналісти.

Приводом для проведення пленарного засідання стала зростаюча за рахунок штрафів заборгованість КП «Павлоградтеплоенерго» перед НАК «Нафтогаз України». А. Вершина пояснив, що до 20 листопада комунальники мають заплатити НАК 2,4 млн грн., що дозволить їм отримати чергову номінацію (необхідний обсяг блакитного палива) на газ.

«Я нагадую, що номінації отримують не на опалювальний сезон, а на місяць. Щомісяця НАК «Нафтогаз…» підтверджує цю номінацію. Для того, щоб ми не потрапили під штрафні санкції і подвійні тарифи, нам необхідно вчасно погашати борги перед НАК. Я нагадую, що минулого року КП підписало графік погашення цієї заборгованості. На той час це була сума 95 млн грн. Згідно з графіком необхідно було щомісяця сплачувати майже 2 млн грн», – сказав міський очільник.

За словами А. Вершини, КП зобов`язалося цей графік виконувати, але влітку необхідних проплат не робило, сподіваючись на зміну правил гри на ринку компослуг. За період цієї несплати борги КП Павлоградтеплоенерго зросли, і НАК Нафтогаз поставив комунальникам ультиматум: без погашення заборгованості вони не отримають газ для вироблення тепла. Мер нагадав, на одній із останній сесій депутати вже погодились спрямувати частину бюджетних коштів на підтримку КП для виконання ним графіка проплат. Цього дня, 14 листопада, депутати також дали згоду на бюджетну підтримку "Павлоградтеплоенерго" в сумі 1 975 тис. грн., аби підприємство перерахувало ці кошти НАК.

А. Вершина підкреслив, що головною причиною заборгованості тепловиків перед постачальником газу є борги населення за опалення. Ці борги сформувалися протягом багатьох років і нині сягають 76 млн грн. «На жаль, населення так і не зрозуміло, чому виникає така проблема (із вчасним початком опалювального сезону – прим. авт.). Ми працюємо над цим. Ми вчора зустрічалися з депутатами, вони запропонували протягом 2 тижнів розробити дієву програму, яка дозволить знати всіх, хто не сплачує за теплопостачання. Їхні сусіди повинні їх знати, тому що ті кошти, які ми виділяли на минулій позачерговій сесії і сьогодні виділяємо, це кошти, які повинні були йти на ремонти доріг, ліфтів, утримання дитсадків, лікарень, шкіл, на придбання медикаментів… Ми навіть частково знімаємо із заробітньої плати бюджетникам…» – сказав мер.

Анатолій Вершина також висловив пропозицію застосувати до злісних боржників ледь не психологічний тиск. Журналістам це нагадало практику вибивання боргів у населення колекторськими фірмами. «Повинна бути якась група, яка буде не тільки в суди подавати, а яка буде стукати зранку о 8.00 і казати: «Ви заборгували», – сказав мер. – Телефонувати на домашні і мобільні телефони, приходити на роботу, щоб люди розуміли: ми будемо розбиратися із заборгованістю у конкретних випадках. Якщо люди не можуть платити, можливо, надавати їм якусь фінансову підтримку, матеріальну допомогу, укладати договори реструктуризації…» А. Вершина підкреслив, що головна увага буде до тих, хто може, але не хоче сплачувати. «Повірте, їх дуже багато», – констатував мер.

Наша довідка: Колекторська служба – приватна фірма, що займається стягненням боргів у боржника на досудовому етапі його справи; деякі колектори нерідко застосовують незаконні методи тиску – психологічного і навіть фізичного.

Олекса Сурай