pavlograd.info 12.01.2019 11:02

На Дніпропетровщині майже два мільйони мешканців вже обрали свого сімейного лікаря. Із квітня 2018-го з лікарями первинної меддопомоги підписали більш ніж 1,9 млн угод. Про це повідомили в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації.

«Щоб отримувати первинну медичну допомогу, мешканці Дніпропетровщини мають визначитися зі своїм сімейним лікарем, педіатром або терапевтом. Після цього – підписати з ним декларацію про обслуговування», – розповіли у департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації.

Що стосується Павлограда, то тут вже 78434 пацієнтів підписали декларації із сімейними лікарями, терапевтами чи педіатрами. Про це кореспондентові повідомила начальник міського відділу охорони здоров'я Олена Герасименко.

Перелік Центрів первинної медико-санітарної допомоги та медичних фахівців можна переглянути в електронній системі eHealth. Одразу на сайті – обрати лікаря. Зробити це можна незалежно від прописки чи фактичного місця проживання пацієнта.

Щоб оформити декларацію із сімейним лікарем, потрібно прийти до лікарні із паспортом, ідентифікаційним кодом та мобільним телефоном. Для дитини – взяти свідоцтво про народження.

"Сьогодні в нашому місті працює 9 амбулаторій загальної практики сімейної медицини. Декларації з сімейними лікарями, терапевтами або педіатрами уклали 76500 павлоградців. Загалом в Павлограді сьогодні працює 60 сімейних лікарів. Вони майже усі 100-відсотково вже набрали собі пацієнтів», – розповіла головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги м. Павлоград Олена Дуднікова.

Нагадаємо, кожен терапевт може обслуговувати 2000 пацієнтів, сімейний лікар -1800, педіатр – 900.

Очікується, що в 2019 році до павлоградських лікарень прийдуть ще четверо нових молодих лікарів – троє сімейних та один педіатр. А нещодавно на роботу в Центр прийняли ще одного лікаря-терапевта.

За її словами, з 1 січня терапевти, педіатри та сімейні лікарі працюватимуть з пацієнтами (прийматимуть) по 5 годин. В суботу амбулаторії працюватимуть до 14.00. Невідкладна допомога (машина ЦПМСД) працюватиме в суботу і неділю з 8.00 до 20.00.

Що стосується викликів лікарів додому, то кожен такий виклик і номер телефону пацієнта фіксується в амбулаторії. А лікар виїжджає на виклики своїх пацієнтів по «червоному списку» по завершенню основного прийому, попередньо поспілкувавшись із ними по телефону.

Очільниця міського відділу охорони здоров’я Олена Герасименко каже, що їхні пацієнти матимуть право на безкоштовне медичне обслуговування Центру, в тому числі паліативну допомогу, наркотичні знеболювальні препарати, аналізи (загальний аналіз крові, аналізи сечі, крові на цукор, холестерин) та тести на ВІЛ або гепатит. Всі ці аналізи пацієнт здаватиме тільки за направленням свого лікаря.

Щодо тих пацієнтів, які ще не уклали декларації із лікарями, у них ще є така можливість до 31 червня 2019 року. З 1 липня «неприв'язані» ні до кого пацієнти матимуть право лише на екстрену медичну допомогу.

Кріста Офенбах