pavlograd.info 05.11.2017 02:32

Не дивлячись на те, що сьогодні Павлоград вже технічно готовий до опалювального сезону, на даний момент «номінацію» ліміт на природній газ від НАК «Нафтогаз України» наше місто поки що не отримало.

Справа в тому, що комунальне підприємство «Павлоградтеплоенерго» має в терміновому порядку погасити багатомільйонні борги перед НАК «Нафтогаз України» (станом на 1 вересня 2017 вони становили майже 115 млн грн.), щоб отримати ліміт на природний газ для виробництва тепла. Адже тільки за минулий опалювальний сезон, за його повідомленням, павлоградці винні комунальникам близько 19 млн грн. В цілому, за всі минулі роки загальний борг населення за теплопостачання досяг 86 млн грн. Про це під час депутатського семінару повідомив директора комунального підприємства Микола Вовк.

За словами директора «Павлоградтеплоенерго» Миколи Вовка, в разі, якщо Павлоград не отримає «номінації» (ліміт на газ), газопостачальна компанія має право відключити наше місто від свого ресурсу в будь-який момент – навіть посеред зими або накласти величезні штрафні санкції.

Для того, щоб все ж таки отримати ліміт на газ та вчасно почати опалювальний сезон в місті (з 15 жовтня), «Павлоградтеплоенерго» повинно перерахувати на рахунок «Нафтогазу» близько 11 мільйонів гривень. Тому Микола Вовк звернувся до депутатів міськради с проханням виділити із міського бюджету 5 млн 45 тис. гривень на погашення боргів.

«За минулий опалювальний сезон ми використали природного газу на суму 150,5 млн гривень, з них оплачено станом на 1 жовтня 142,8 млн. Це без урахування різниці в тарифах. Що стосується цього року – план на наше місто складає 151 млн гривень (станом на 1 липня). Для погашення боргів (різниці в тарифах) із нашого міського бюджету було профінансовано лише близько 24 мільйонів, залишалось 12,8 мільйони. Ми кожного місяця платили по 800-900 тисяч. Але борг ще не закрили, тому і не отримали ліміт. Думаю, що питання до 15 жовтня буде таки вирішено і опалювальний сезон ми почнемо вчасно. Але борги населення за опалення на цей час колосальні. Тільки за минулий опалювальний сезон за опалення платили лише 86 % населення – на сьогодні борг складає близько 17 мільйонів», – каже Микола Вовк.

Кореспондент 5632.com.uaпопросив прокоментувати ситуацію міського голову Павлограда Анатолія Вершину в телефонному режимі.

«Я наразі повертаюся з Києва, був на зустрічі в «Нафтогазі», домовився, що ліміт ми отримаємо вчасно до 15 жовтня, вже наступного тижня. Але опалення увімкнемо в залежності від погодних умов. Так, опалювальний сезон почнеться, але я думаю, в останнє. Бо ми не можемо постійно за рахунок бюджету закривати борги населення за тепло, які на сьогодні складають близько 140 мільйонів! Ми вже з бюджету з урахуванням вищезгаданих 5 мільйонів виділили 30 мільйонів. Скільки можна? Ніхто з боржників не хоче платити! А скажіть, чому я чи ви повинні платити за тих, хто не платить? Тому наступного року ми будемо пропонувати населенню та бюджетним організаціям переходити на автономне опалення, щоб кожний відповідав сам за себе», – обурюється мер.

Нагадаємо, що восени 2016 року Павлоградський міськрада затвердила графік погашення боргів комунального підприємства перед НАК «Нафтогаз України» за використання природного газу. Місто погодився протягом 4 років щомісяця виплачувати компанії близько 1,8 млн грн. з власного бюджету.

До речі, поки що тарифи для населення на опалення залишаються незмінними -34,61 грн / м2 та 1421,74 грн / Гкал.

Кріста Офенбах