pavlograd.info 27.04.2018 12:06

Павлоград відмовляється від централізованого опалення поки що тільки частково. В середу, 25 квітня, на пленарному засіданні депутати Павлоградського міськради остаточно прийняли «Програму реорганізації теплопостачання міста та застосування альтернативних засобів опалення в окремих районах міста Павлограда в 2017-2022 рр.».

В Програмі зазначається, що КП «Павлоградтеплоенерго» не може в повному обсязі виконувати необхідні роботи по ремонту обладнання котелень, введення в експлуатацію яких було здійснено в 1971, 1974, 1985, 1990 роках та теплових мереж від них, які мають нормативний термін експлуатації більше 25 років. Тому частину збиткових котелень закриють вже в наступному опалювальному сезоні. Як повідомив начальник управління комунального господарства та будівництва Андрій Завгородній, програма переходу Павлограда на автономне опалення розрахована на 5 років. Найбільші котельні, які обслуговують центральну частину міста, залишаться працювати.

Зокрема в опалювальному сезоні 2018-2019 років відключать котельню в мікрорайоні Московському (за адресою пров. Комунальний 16А), яка опалює будинки №№ 105, 107, 109, 111, 113 по вул. Дніпровській, пров. Комунальному 1, 3, вул. Б. Захави 123, 125, 127, 129 та по вул. Полтавській 160. Всіх абонентів переведуть на індивідуальне автономне опалення.

Відключать також і котельню «СШС-1А» за адресою вулю Ушинського 1А. Тут житлові будинки, які вона обслуговує, 14, 14А та 16 по вул. Дніпровській, Кооперативній 1 та пров. Шахтобудівників 2 переключать на іншу котельню.

Також від централізованого опалення планують відключити приватні житлові будинки та бюджетні установи з подальшим переводом їх на індивідуальне опалення.

Як повідомив заступник начальника КП «Павлоградтеплоенерго» Віктор Семенець, всі закриті котельні будуть законсервовані і знаходитимуться під охороною.

Мешканцям будинків, які не будуть опалюватися централізовано, пропонують перейти на електричне або газове опалення.

Пільгові категорії і люди, чий дохід на одного члена сім'ї за попередні шість місяців менше величини 3-х прожиткових мінімумів, можуть розраховувати на фінансову допомогу з бюджету – в розмірі від 50 до100 відсотків від граничного розміру матеріальної допомоги. Така допомога складатиме 11 тис. грн для 1-кімнатної квартири, 14 тис. грн – для 2-кімнатної квартири, 17 тис. грн – для 3-кімнатної квартири, 19 тис. грн – для 4-кімнатної квартири. Для людей, яким не передбачена фінансова допомога, розроблять міську програму компенсації відсотків по кредитах.

Відмова від централізованого теплопостачання пов'язана з тим, що павлоградці накопичили величезний борг перед КП «Павлоградтеплоенерго» – більше 130 млн грн. Через це підприємство не може отримати газ, і борги жителів по суті закриваються за рахунок місцевого бюджету. Тому і не проводяться планові ремонти котелень, теплових мереж. Тільки у 2017 році на погашення боргів КП «Павлоградтеплоенерго» направили 30 млн грн, які «зняли» з ремонтів котелень, тепломереж та інших статей витрат підприємства.

Кріста Офенбах