pavlograd.info 30.11.2018 17:39

Незабаром вперше в Україні, в Павлограді стартує соціальний експеримент під назвою «Основний дохід» з покращення фінансового становища мешканців міста. З усіх павлоградців, яким виповнилося 30 років, що братимуть участь в пілотному проекті, випадковим чином відберуть 2000 щасливчиків, які отримуватимуть щомісячно протягом 2 років по 100 євро. Впроваджуватиме цю соціальну програму в Павлограді ГО «Основний дохід» (на чолі з Катериною Дрей) при підтримці місцевої влади.

Подробиці соціального експерименту журналістам організатори розповіли на прес-конференції в четвер, 29 листопада.

«Наша ГО – є єдиною організацією в Україні, яка підтримує та просуває проект «Основний дохід». Цей періодичний грошовий платіж буде виплачуватися громадянам, кожному індивідуально, в незалежності від їхнього соціального статусу, стану здоров’я, наявності чи відсутності роботи, житла. Наша мета – забезпечення гідного рівня життя українців. 2000 павлоградців з усього списку обере випадковим чином електронна програма. Вони не повинні будуть нам чи комусь іншому звітувати про те, куди витратили ці грошові кошти. Але протягом проведення експерименту до учасників можуть звернутися соціологи чи представники наших міжнародних партнерів, щоб дізнатися, як змінилося чи змінюється їхнє життя після отримування «основного доходу», – розповіла голова правління ГО «Основний дохід» в Україні Наталя Протасова – І ми дуже раді, що нашу пропозицію підтримала міська адміністрація, спільно з якою ми докладемо максимальних зусиль для залучення грошових коштів на експеримент».

Вона також додала, що швидше за все вікові межі учасників експерименту будуть розширені. Учасником зможе стати будь-який павлоградець, якому виповнилося 18 років.

«Таку вимогу нам виставили міжнародні партнери», – додала Наталя.

В свою чергу в.о. міського голови Павлограда Віталій Мовчан зауважив, що міська влада дуже зацікавлена цим проектом і в подальшому буде шукати можливості (на умовах співфінансування з міськбюджету) розширити кількість учасників програми.

«Місто поки що не зможе взяти участь в фінансуванні експерименту в зв'язку з тим, що всі вільні кошти з міського бюджету були спрямовані на погашення існуючої заборгованості населення за отримані послуги з теплопостачання. Проте, місто буде нести витрати по підготовці експерименту: інформування населення, надасть фахівців та приміщення для запису учасників експерименту, залучить до роботи соціологів тощо», – додав Віталій Мовчан.

Співзасновниками цього руху є члени світової мережі «основних доходів» BIEN (до якої входить понад 60 країн світу), UBIE (Європа) та USBIG (США).

«Основний дохід» сьогодні підтримують такі відомі люди, як: Барак Обама, Ілон Маск, Марк Цукерберг, видатні вчені, в т.ч. лауреати Нобелівської премії. Політики і політичні партії включають «Основний дохід» в свої передвиборчі або поточні програми. Цей проект вже впроваджується більше аніж в 60 країнах світу. Зокрема в Канаді, США, Іспанії, Фінляндії, Нідерландах, Кенії, Уганді, Намібії, Індії. Кінцеві результати експериментів в цих країнах ще не опубліковані, але в усіх завдяки «Основному доходу» вже є позитивні зміни. Хтось отримав додаткову освіту, хтось – влаштувався на роботу чи придбав житло, покращив свій стан здоров’я, десь – знизився рівень злочинності. А участь нашого міста, нашої країни в цьому пілотному експерименті свідчить про те, що Україна є невід’ємною частиною світового співтовариства, є найбільш прогресивною країною на пострадянському просторі та в усій Східній Європі, що українці гідні кращого життя на рівні мешканців розвинених країн», – підкреслила голова ГО Катерина Дрей.

Як підсумок, в Павлограді буде створена робоча група за участю представників виконавчих органів міської ради, громадськості, депутатів. Для міжнародної підтримки та чистоти експерименту будуть залучені українські та зарубіжні соціологи, громадські організації, наукове співтовариство. Результатом пілотного проекту будуть відкриті дані незалежних дослідників, які вивчатимуться вплив основного доходу на ринок праці, об'єктивне і суб'єктивне благополуччя громадян, фінансове здоров'я, зміну психічного і фізичного здоров'я, зниження рівня соціальної напруженості тощо.

Як стати учасником експерименту?

У п’яти мікрорайонах працюватимуть пункти реєстрації учасників та прийому документів для участі в програмі. Павлоградців записуватимуть представники міськвиконкому під особистим наглядом і контролем членів громадської організації «Основний дохід». Перелік прийомних пунктів буде оголошено незабаром.

Кріста Офенбах