pavlograd.info 12.12.2017 18:51

Експерти офісу реформ при Мінрегіоні проаналізували доходи й видатки 366 об’єднаних громад країни. У рейтингу ТОП-20 найуспішнішими визнані Слобожанська, Богданівська та Вербківська об’єднані громади Дніпропетровщини, повідомив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.

«Громади мають можливість розширити свої повноваження та отримати додаткові ресурси на розвиток, – зазначив Валентин Резніченко. – Найуспішнішими є ті громади, які постійно нарощують власні доходи та залучають інвестиції.Серед таких – Слобожанська, Богданівська та Вербківська. За рівнем фінансової спроможності вони визнані лідерами на всеукраїнському рівні».

Загальний рейтинг формували на підставі аналізу чотирьох показників – власні доходи й капітальні видатки на одного мешканця, рівень дотаційності бюджетів та видатків на утримання апарату управління.

Зокрема, власні доходи на одного мешканця у Слобожанській громаді становлять 14,1 тис грн, у Богданівській – 8,7 тис грн, у Вербківській – 8,9 тис грн.

Загалом у громадах Дніпропетровщини, утворених торік, власні доходи на одного жителя збільшилися у 2,3 рази, у громадах, об’єднаних у 2015 році, – зросли майже на 23%. На розвиток територій вони спрямували майже 225 млн грн.

За результатами моніторингу, до десятки національних лідерів увійшла й Новоолександрівська об’єднана громада.

Оцінку фінансової спроможності 366 громад України провели за результатами моніторингу виконання місцевих бюджетів за три квартали 2017 року.

Сьогодні на Дніпропетровщині 57 об’єднаних громад.