pavlograd.info 15.12.2018 08:35

Оглянувшись на прожитый 2018 год, каждым может отметить свои достижения или потери. Припоминая события и заглянув в свой собственный кошелек, можно давать оценку не только себе, но и деятельности руководителей государства. Для того, чтобы понять, что, за последний год, изменилось в городе, в котором ты живешь, нужно было , в походить по его переулкам, посетить пару митингов и пару официальных торжеств, послушать депутатов городского совета, взглянуть на городскую достопримечательность «I love Pavlograd”, пытаясь обнаружить на ней следы поцелуев.

Павлоград цветет или же выживает? – для того чтобы ответить на этот вопрос, нужно бы заглянуть в глаза молодых людей, которые живут в этом городе, – родителей, которые , с колясками, гуляют по улицам, студентов и школьников, беременных женщин. Только после этого, можно было бы идти на встречу с городским головой и слушать его отчет об итогах года.

В зале ГКДЦ “Мир”, 14 декабря, на протяжение 2,5 часов отчитывался перед жителями о результатах свлоей работы. Огромный доклад, с обилием цифр и названий предприятий Мы приводим лишь часть доклада. Возможно, вы найдете в нем что-то полезное для себя.

«Шановні павлоградці!

Цей рік був роком випробувань для всіх нас – тестуванням на мудрість та терпіння, відповідальність та почуття єдності. І я вдячний усім павлоградцям за активну громадську позицію, небайдужість, вірність інтересам громади.

Розпочну з бюджету, бо це основний кошторис, за яким живе і розвивається місто.

Останні три роки у зв’язку зі значним підвищенням розміру мінімальної заробітної плати, соціальних виплат населенню, вартості енергоносіїв спостерігається тенденція перевищення росту видатків міського бюджету в порівнянні з його реальними доходами. Так, в 2016 році доходи міського бюджету зросли на 22%, у 2017р. – на 35%, у 2018р. – лише на 5%, тоді як видатки зросли відповідно на 27%, 37% та 6%.

Це відбувається тому, що з децентралізацією місцеві органи влади отримали не тільки додатковий фінансовий ресурс, а й додаткові зобов’язання, які збільшили навантаження на міський бюджет, а саме: фінансування пільг населення, в тому числі пільговий проїзд в автомобільному і залізничному транспорті, оплата комунальних послуг установ освіти і охорони здоров’я, харчування дітей з малозабезпечених сімей в школах, утримання дитячих дошкільних закладів, видатки з поточного утримання шкіл тощо.

В результаті, за 2016-2018 роки видатки перевищили реальні доходи міського бюджету на 8% або на 65 млн. 500 тис.грн. Тобто, весь додатковий фінансовий ресурс спрямовується на соціально-захищені статті.

Бюджет розвитку теж має тенденцію скорочення:

– в 2016 році він склав 77 млн.500 тис.грн. (10% від загального обсягу бюджету);

– в 2018 році – це тільки 59 млн.грн. (5%).

Така ж ситуація спостерігається в останні роки з використанням коштів міського бюджету на поточні видатки, а це говорить про те, що в міському бюджеті недостатньо фінансового ресурсу для вирішення всіх нагальних проблем.

Зрозуміло, що стан наповнення міського бюджету, в першу чергу, залежить від стану економіки міста.

Обсяг виробництва промислової продукції за січень-вересень 2018 року по місту Павлоград склав 576 млн.500 тис.грн. (у минулому році – 561 млн. 800 тис.грн.).

Обсяг реалізованої промислової продукції (з урахуванням усіх шахтоуправлінь ПрАТ “ДТЕК Павлоградвугілля”) склав 22 млрд.300 тис.грн. проти 17 млрд.400 тис.грн. у 2017 році. Питома вага реалізації промислової продукції м. Павлограда в загальному обсязі по Дніпропетровській області складає 6,3% (у минулому році – 5,9%).

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника за третій квартал 2018 року склала 8517 грн. та зросла на 25,6% до відповідного періоду 2017 року. По промисловим підприємствам міста середня заробітна плата (без врахування структурних підрозділів ПрАТ “ДТЕК Павлоградвугілля”) за січень – вересень 2018 року становить 9474 грн. та зросла на 42% до відповідного періоду 2017 року…

…Але, незважаючи на позитивні тенденції росту основних економічних показників, ми маємо обмежений ресурс міського бюджету.

По-перше, значно знизились надходження податку на доходи фізичних осіб, які є працівниками машинобудівних підприємств міста. За останні три роки спостерігається зниження обсягів виробництва промислової продукції більш ніж на 50% по заводу “Павлоградхіммаш”. Очікуваний обсяг реалізації продукції за 2018 рік на 15% нижче 2017 року.

Основною причиною малого доходу Павлоградського механічного заводу є низька завантаженість виробничих потужностей підприємства та хронічна відсутність фінансування з державного бюджету космічних та оборонних Програм. Тому близько 80% виробничих корпусів – це порожні приміщення.

Також, незважаючи на покращення виробничих показників шахтоуправлінь ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», міський бюджет Павлограда, за рахунок якого надаються шахтарям та їх сім’ям муніципальні послуги, втрачає більше ніж 200 млн.гривень щороку у зв’язку з недосконалістю податкового законодавства. Адже, павлоградці, які працюють на вугледобувних підприємствах компанії ПрАТ «ДТЕК «Павлоградвугілля», сплачують податок на доходи фізичних осіб у бюджети населених пунктів за місцем розташування…

Безумовним пріоритетом витрачання бюджетних ресурсів є своєчасне фінансування захищених статей видатків: виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, придбання медикаментів та продуктів харчування, виконання соціальних зобов’язань.

Як ви бачите, бюджет міста має яскраво виражену соціальну спрямованість.

Так, переважна частина усіх коштів бюджету –90% спрямована на захищені статті, з них:

328 млн.800 тис.грн. (46,9%) – на заробітну плату працівникам бюджетної сфери;

259 млн. 600 тис.грн. (36,9%) – соціальні виплати населенню;

30 млн. 200 тис.грн. (4,3%) – оплата за енергоносії;

37 млн. 400 тис.грн. (5,3%) – трансферти підприємствам;

7 млн. 200 тис.грн. (1%) – придбання медикаментів,

6 млн. 500 тис.грн. (0,9%) – придбання продуктів харчування;

33 млн. 400 тис.грн. (4,7%) – інші видатки.

Слід зазначити, що видатки на заробітну плату працівників бюджетної сфери за 2016 — 2018 роки зросли на 205 млн.900 тис.грн або на 71,4%, в поточному році – на 44 млн. 900 тис.грн., в тому числі:

установах освіти – на 35 млн. 200 тис.грн. (25,8%),

охорони здоров’я – на 900 тис.грн. (45%),

фізкультури і спорту – на 800 тис. грн. (14,5%),

соціального захисту населення – на 500 тис.грн. (15%), тощо.

Значна увага приділялась виконанню міської програми «Соціального захисту населення», на фінансування якої в поточному році направлено 9 млн.912 тис.грн., в тому числі:

– надання пільг окремим категоріям населення – 4 млн.572 тис.грн;

– фінансову підтримку громадським організаціям “Рада ветеранів”, “Легіон”, “Патріот”, “Союз Чорнобиль” – 198,2 тис.грн.

– придбання продовольчих наборів для ветеранів війни, громадян похилого віку та інвалідів міста (1000 проднаборів) – 126,0 тис.грн.

А також виплату матеріальної допомоги громадянам міста:

– на оздоровлення –майже 3 млн.грн.;

– учасникам та сім’ям загиблих в АТО – 1 млн.400 тис. грн.;

– погашення заборгованості за послуги теплопостачання та встановлення індивідуального опалення – 760,1 тис.грн.;

– сім’ям, в яких виховуються діти з інвалідністю – 132,6 тис.грн.;

-внутрішньо переміщеним громадянам із зони проведення АТО (49 сімей) – 46,8 тис.грн.

Незважаючи на обмежений ресурс міського бюджету, нам вдалося зберегти безкоштовне харчування дітей пільгової категорії в дошкільних навчальних закладах та школах. Сума видатків склала 5 млн. 100 тис.грн., що на 1 млн. 500 тис.грн. більше ніж у минулому році.

Третій рік в місті реалізується проект по підвезенню більш ніж 300 дітей з віддалених мікрорайонів до місця навчання. Фінансування складає 611тис. грн.

У 2018 році надано 65 житлових приміщень, в тому числі дітям-сиротам та дітям позбавленим батьківського піклування, військовослужбовцям та учасникам АТО, родинам, які опинились у складних життєвих обставинах та потребували негайної допомоги.

Учасникам АТО надано 24 дозволи на розроблення проектної документації на земельні ділянки під будівництво житлових будинків.

На 288,2 тис.грн. у поточному році збільшені видатки на виконання програми “Реалізація державної політики у сфері сім’ї, молоді та спорту” і склали 620,1 тис.грн., в тому числі:

– на працевлаштування дітей в літній період – 244 тис.грн. (на 85,9 тис.грн. більше проти минулого року);

– навчання дітей плаванню – 196 тис.грн. (майже на 40 тис.грн. більше проти минулого року).

З метою підтримки провідних спортсменів міста – переможців чемпіонатів та кубків світу збільшено розмір стипендій з 1.5 тис.грн. до 20 тис.грн. для спортсменів та 10 тис.грн. для тренерів. В цьому році стипендії отримало сім спортсменів та їх тренери на загальну суму 170 тис.грн.

У зв’язку із заборгованістю населення за послуги теплопостачання, третій рік поспіль перед початком опалювального сезону наш бюджет витримує колосальне навантаження.

Протягом 2016-2018 років ми вимушені виділяти з міського бюджету для КП “Павлоградтеплоенерго” фінансову підтримку на погашення заборгованості населення за природний газ. В 2016 році було виділено з міського бюджету — 9 млн.грн., у 2017 році — 21 млн. 400 тис.грн., у 2018 році – 42 млн. 700 тис.грн.

На жаль, всі ці кошти ми вилучили з нашого бюджету. А вони могли б бути використані на укріплення та розвиток територіальної громади, ремонт доріг, будівництво нових об’єктів, покращення якості медичних, освітянських та інших соціальних послуг.

…Міською владою прийнята Програма реорганізації системи теплопостачання та застосування альтернативних засобів опалення в окремих районах міста Павлоград на 2017-2022 роки. Першим кроком виконання програми стало закриття котелень “Московський квартал” та “Селища Шахтобудівників-1А”, які забезпечували централізованим опаленням 33 житлових будинки (156 квартир).

Для встановлення автономного опалення жителям цих будинків з міського бюджету виділено 760,1 тис.грн. на матеріальну допомогу. Правом на допомогу скористалися 72 громадянина. Впевнений, що мешканці цих будинків вже оцінили свої переваги як у фінансовому плані, так і у підвищенні рівня комфорту.

Протягом двох – трьох років ми плануємо провести поетапну децентралізацію існуючої системи теплопостачання.

Економія витрат енергоресурсів, особливо в опалювальний період, стала одним з головних завдань бюджетних установ міста.

.

В рамках подальшої реорганізації системи теплозабезпечення міста, ми прийняли радикальне рішення і передбачили у бюджеті 2019 року 8 млн.грн. на реконструкцію та будівництво індивідуальних котелень для бюджетних установ з альтернативними видами опалення. Перш за все це соціальні об’єкти – лікарні, дитсадки, школи, які не будуть заручниками недобросовісних боржників кожний опалювальний сезон.

Також, для активізації впровадження енергоефективних заходів в ОСББ, міською радою розроблено Програму відшкодування відсоткових ставок за залученими короткостроковими кредитами. Нею скористалися мешканці чотирьох ОСББ.

.Заходи з енергозбереження дають можливість підприємствам стати більш незалежними, а значить більш фінансово стабільними. Наприклад, Павлоградський хімічний завод, який вже не перший рік впроваджує сучасні енергозберігаючі технології, такі як локалізація енергоресурсів в рамках виробництва, використання багаторівневих систем розподілу тепла, отримання енергії з альтернативних джерел, щороку заощаджує понад 1 млн. грн.

Ми впевнені, що застосування енергозберігаючих технологій у всіх сферах здатне звести до мінімуму зайві втрати енергії, міського та сімейного бюджету павлоградців.

С полным докладом, все желающие смогут ознакомится на официальном сайте Павлограда.

Запись Анатолій Вершина: Цей рік був роком випробувань для всіх нас впервые появилась .