pavlograd.info 29.01.2019 23:27

Адвокати Валентина Земцова, якого обвинувачують у вбивстві чоловіка та малолітньої дитини та замаху на вбивство вагітної жінки, вимагають провести повторну психолого-психіатричну експертизу свого підзахисного.

Про це стало відомо під час засідання Амур-Нижньодніпровськогог суду міста Дніпро 29 січня.

На думку захисників, експертиза, яка відбулася у травні 2018 року, була проведена неналежним чином і її висновки є неповними. Також, на думку захисту, експерти могли перебувати під впливом суспільного резонансу події. Тому повторну експертизу пропонують провести у Херсонській обласній психіатричній лікарні.

Порадившись у нарадчій кімнаті, колегія суддів прийняла рішення спочатку допитати в суді психолога і психіатра, які проводили перше дослідження Земцова. Експертів мають викликати на наступне засідання суду.

На ньому допитають також експерта-трасолога, який досліджував пошкодження на задній частині лівої холоші штанів, які були на підсудному в момент скоєння злочину. Рішення про виклик цього фахівця суд прийняв після того, як захист подав клопотання про визнання неналежним доказом висновку трасологічної експертизи.

Також адвокат Юрій Лелеко звернувся до суду з клопотанням про дозвіл на відвідування Земцова в СІЗО лікарем-психотерапевтом. Захисник повідомив, що при спілкуванні з ним підсудний неодноразово висловлював бажання отримати допомогу фахівця, бо йому потрібно розібратися в собі, зрозуміти себе. Адвокат наполягав, що суд має дозволити Земцову конфіденційне спілкування з лікарем без нагляду представника медичної частини СІЗО і без обмеження часу. Однак прокурор Віталій Ражда висловив протест, оскільки обвинувачення вважає, що таке неконтрольоване лікування може бути використане як підготовка підсудного до повторної психолого-психіатричної експертизи.

Після наради суд ухвалив рішення дозволити лікарю відвідувати Земцова лікарем без обмеження часу до 1 березня 2019 року. Але, оскільки встановлення режиму відвідування не входить до компетенції суду, в задоволенні інших вимог захисту відмовив.

Судове засідання відбувалося без участі потерпілої Вікторії Кригіної. 15 січня вона надала до суду заяву з проханням продовжувати розгляд справи без її присутності і призначити Земцову покарання, не пов'язане з довічним ув'язненням.

В судовому засіданні оголосили перерву для виклику експертів. Слухання справи продовжать 7 лютого о 15.00.